Mijn meme zei altijd: ‘Het komt allemaal goed!’

Wat is jouw drijfveer?

Als kind kreeg ik te horen dat mijn pepe dementie had. Een woord waarvan je als kind nog niet ten volle beseft wat het betekent. Je merkt dat hij je niet meer herkent. Die vertrouwde, belangrijke persoon in je leven waarmee je herinneringen, grapjes en rijmpjes deelde, is er ineens niet meer. Weg, stil, …

Je huilt maar hij komt niet terug. Alleen als hij neuriet en zingt, zie je een glimp: “Mie Katoen kom morgen noen, we zullen een pintje drinken. Mie Katoen kom morgen noen, we zullen een danske doen. Tralalala lalalaliere tralalala lalalala. En Mie Katoen kom morgen noen…”.

Na het overlijden van mijn pepe begint ook mijn meme (me) te vergeten. Dit raakt me diep.

Waarom en hoe ben je er ooit mee begonnen?

Mijn meme zei altijd: “Het komt allemaal goed!” Na wat vallen en opstaan, moet ik dit beamen. Ik begon als onderwijzeres. Later gaf ik assertiviteitstrainingen aan jongeren, deed ik trajectbegeleiding voor volwassenen, maar ik besefte steeds meer dat mijn hart en uiteindelijke doel bij senioren zou liggen. En zo was de cirkel rond: van klein naar groot.

Ik kreeg de kans om jongeren te begeleiden die bezoekjes brachten aan senioren, mensen met een handicap, mensen met dementie. Hieraan breide ik een vervolg, ter nagedachtenis van m’n grootouders. Ik startte Heartbeats op. Vrijwilligers gaan op bezoek bij mensen met dementie en brengen de favoriete muziek uit hun jeugd mee. Zelfs als hun geheugen en mogelijkheden sterk zijn afgenomen, blijft de ontvankelijkheid voor muziek. Muziek tovert een glimlach op hun gezicht en opent hun hart. Dankzij die muziek is er weer echt contact met de partner, de familie, de mantelzorger, de zorgkundige.

Ondertussen ben ik 34 en 6 jaar bezig met Heartbeats, dat ondertussen een vzw is geworden. Met Heartbeats boeken we verrassende resultaten met mensen met wie we het contact dachten verloren te zijn. Muziek, de juiste muziek, brengt hen weer dichterbij. Kenmerkend aan Heartbeats is de rode hoofdtelefoon, waarmee ik verwijs naar de ‘rode’ draad (muziek) in ons leven.